بی نظیر‌ترین عملیات آبی خاکی تاریخ جنگ‌های کلاسیک جهان

آبادان تاریخ انتشار: ۰۰/۱۱/۲۰ دیدگاه‌ها برای بی نظیر‌ترین عملیات آبی خاکی تاریخ جنگ‌های کلاسیک جهان بسته هستند   505 بازدید

اندازه فونت    
بی نظیر‌ترین عملیات آبی خاکی تاریخ جنگ‌های کلاسیک جهان

یکی ا ز بزرگترین و شگفت انگیزترین عملیات‌های نظامی دوران دفاع مقدس عملیات شگفت انگیز والفجر هشت است که در ۲۰ بهمن ماه ۱۳۶۴ اغاز شد. این عملیات دارای ویژگی‌های منحصر بفردی است که آنرا از سایر عملیات‌های ابی خاکی جهان متمایز می‌کند و همین امر موجب می‌شود که آن را بی نظیر‌ترین عملیات خاکی جهان بنامیم. مقایسه این عملیات پیچیده با دو عملیات بزرگ آبی خاکی تاریخ جنگ‌های کلایسک جهان، زوایای مهمی را از عملیات غرور افرین والفجر هشت آشکار می‌کند. نخست عملیات بزرگ نرماندی.

عملیات نرماندی:
در عملیات بزرگ نرماندی در غرب اروپا در جنگ جهانی دوم نیرو‌های متفقین در سال ۱۹۴۴ میلادی بیش از دو و نیم میلون نفر نیرو، هزاران تانک، نفربر و خودرو زرهی را در در سواحل نرماندی پیاده کردند و بزرگترین عملیات آبی خاکی جهان را رقم زدند. اما باید دانست پیاده کردن نیرو در ساحل بسیار سختی است، اما پیچیده نیست و هر کشوری می‌تواند از عهد ه آن براید.

نبرد اکتبر:
عملیات دیگری که در تاریخ جنگ‌های کلاسیک از آن به عنوان یک شاهکار نظامی یاد شده است نبرد بین مصر و اسراییل و عبور نیرو‌های مصری از کانال سوئز و نابودی خط دفاعی نیرو‌های اسراییل معروف به خط “بارلو” است؛ که این جنک به جنگ یوم کیپور یا نبرد اکتبر معروف است. در این نبرد نیرو‌های مصری توانستند با عبور از کانال سوئز خط دفاعی اسراییل را در هم بشکنند و در صحرای سینا پیشروی کنند.

بی نظیر‌ترین عملیات آبی خاکی تاریخ جنگ‌های کلاسیک جهانعملیات بی نظیر آبی خاکی جهان:
اما این سوال مطرح است که چرا عملیات والفجر هشت متمایز و بسیار پیچیده‌تر و مشکلتر از این نبردهاست؟
نخست اینکه سرعت جزر ومد رودخانه اروند بسیار شدیدتر و بیشتر از کانال سوئز و سواحل نرماندی است که این امر انجام هر گونه عملیات نظامی را تقریبا ناممکن می‌کند، ولی این مانع طبیعی مقهور اراده رزمندگان ایران شد.
دوم اینکه سرعت آب در رودخانه اروند بسیار شدید است و گاهی تا بیش از ۵۰ کیلومتر در ساعت میرسد که این رودخانه خروشان قابل مقایسه با آب‌های ارام کانال سوئز و سواحل نرماندی نیست.
سوم اینکه سواحل اروند رود مملو از گل و لای است که تردد نیرو‌های پیاده را بسیار مشکل و گاه ناممکن می‌کند. در حالی که سواحل نرماندی و سوئز ماسه زار است و این امر برای تردد نیرو‌های پیاده بسیار راحتتر است.
چهارم اینکه خط دفاعی عراق در آنسوی اروند رود متکی به همه تجربیات متخصصان نظامی شرق و غرب بود و حتی کارشناسان نظامی بلوک شرق و غرب و حتی اسراییل این سواحل را دست نیافتنی و غیر قابل عبور می‌دانستند. اما سواحل اروند رود در آنسوی مرز به تصرف رزمندگان ایران در امد ..
پنجم اینکه نه در نبرد نرماندی و نه در نبرد کانال سوئز خطوط دفاعی طرف مقابل توسط قوی‌ترین جاسوس پرنده جهان یعنی هواپیمای جاسوسی آواکس کنترل نمی‌شد. در حالی که در نبرد ایران و عراق هواپیما‌های اواکس مستقر در عربستان به دلیل قابلیت برد بلند و شعاع عملیاتی بسیار وسیعی که داشتند به راحتی و بطور مستمر خطوط دفاعی ایران را کنترل کرده و اطلاعات آنرا در اختیار ارتش عراق قرار می‌دادند. در واقع یکی دیگر از شگفتی‌های عملیات والفجر هشت علاوه بر عبور از اروند رود، فریب دادن آواکس‌های آمریکایی بود.
حال همه این مشکلات و موانع طبیعی بعلاوه موانع بسیار پیچیده، تو در تو و لایه لایه خطوط دفاعی عراق، شرایطی را ایجاد کرده بود که عبور از این موانع را تبدیل به یک معجزه می‌کند.

بی نظیر‌ترین عملیات آبی خاکی تاریخ جنگ‌های کلاسیک جهان
با نگاهی به تاریخ جنگ‌ها متوجه می‌شویم که هیچ نبرد آبی خاکی در جهان از نظر موقعیت جغرافیایی، سختی کار و پیچیدگی شرایط محیطی و عوارض بسیار نامناسب آن قابل مقایسه با عملیات والفجر هشت نیست.
عملیات بی نظیر والفجر هشت طولانی‌ترین عملیات دوران دفاع مقدس بود که در ۲۰ بهمن ۱۳۶۴ شروع شد و ۷۵ روز بطول انجامید.
ارتش عراق و حزب بعث که تحمل چنین ضربه سختی را از جانب نیرو‌های ایرانی نداشتند نمی‌توانستند چنین شکستی را تحمل کنند و قریب به ۷۰ روز با پاتک‌های سنگین و پی در پی قصد شکست نیرو‌های ایرانی را داشتند که موفق نشدند.
عملیات والفجر هشت نشان داد که نیرو‌های ایرانی توان انجام پیچیده‌ترین و سخت ترین عملیات‌های نظامی را دارند ..

 

 

 

 

منبع :خبرگزاری صدا و سیما

 

 

احمدامیری، احمد امیری روزنامه نگار، خبر آبادان، اخبار آبادان، خبرابادان، اخبارابادان، آبادان خبر، خبرآبادان، اخبارآبادان

 

مطالب مرتبط
رفتن به ابتدای صفحه