خودباوری‌های بی‌جا در شعر

مصاحبه ها , مصاحبه های ادبی تاریخ انتشار: ۹۹/۱۰/۰۶ دیدگاه‌ها برای خودباوری‌های بی‌جا در شعر بسته هستند   4122 بازدید

اندازه فونت    
خودباوری‌های بی‌جا در شعر

یک شاعر گفت: در چند وقت اخیر چهره ادبی جدیدی به ادبیات ما معرفی نشده است.

بهمنشیر:آبادان نیوز _ احمد امیری در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: علت معرفی نشدن چهره جدید در ادبیات ضعف در مطالعه و تحقیق است.

او بیان کرد: استعداد و نبوغ ادبی زمانی شکوفا می‌شود که شاعر و داستان‌نویس در کنار کار ادبی که بر اساس نبوغ خودش انجام می‌دهد به مطالعه نیز بپردازد.

او ادامه داد: ما در زمینه ادبیات در کشور نابغه زیاد داریم اما به خاطر مطالعه ناکافی خودشان را در محدوده‌ای خاص گرفتار کرده‌اند و همین باعث می‌شود که حال و روز شعر ما این گونه باشد.

این منتقد ادبی اظهار کرد: ما با کسی تعارف نداریم اما وضعیت شعر ما به غیر از شاعرانی که از قدیم مانده‌اند چیز جدیدی نداریم و اگر بخواهیم به همین شیوه پیش برویم و هر کسی عَلم خودش را در ادبیات بلند کند حالا حالاها باید از جیب بخوریم.

وی خاطرنشان کرد: یکی از آسیب‌هایی که به شدت شعر ما را تهدید می‌کند همین خودباوری‌های بی‌جایی است که بعضی شاعران جوان در محافل ادبی که برگزار می‌شود پیدا می‌کنند.

امیری توضیح داد: مطالعه ناکافی و اشراف نداشتن به مسایل ادبی و فقط ژست شاعرانگی داشتن نیز از جمله آسیب‌های تهدید کننده ادبیات است.

او گفت: یک شاعر زمانی شاعر می‌شود که مردم او را قبول کنند. نباید مردم را دست کم گرفت چراکه مردم ما چندین هزار سال شعر و ادبیات را در عقبه خود دارند. اگر شعر و ادبیات را متوجه نشوند اما فرق شعر خوب و بد را می‌توانند تشخیص بدهند.

امیری بیان کرد: جامعه ادبی مخاطب حرفه‌ای شعر هستند و شعرخوانان خوبی هستند و الان چند سالی است که آنها تشنه هستند اما چیزی به آن‌ها تزریق نمی‌شود.

 

چالش‌های ادبیات معاصر به دلیل فاصله گرفتن از ادبیات کلاسیک است

بهمنشیر:آبادان نیوز _ این شاعر و منتقد ادبی در گفت‌وگو با ایسنا از چاپ سومین کتابش در حوزه ادبیات فولکلور خبر داد و گفت: کتاب «بررسی نشانه‌های تصویری فولکلور در شعر دهه چهل و پنجاه ایران» سومین کتابی است که در حوزه ادبیات تالیف کرده‌ام.

امیری با اشاره به چالش‌هایی که در ادبیات امروزی رخ داده و ریشه آن‌ها را در ادبیات کلاسیک می‌داند بیان کرد: تمام چالش‌هایی که در ادبیات معاصر با آن مواجه می‌شویم به دلیل فاصله گرفتن از ادبیات کلاسیک ایران است.
وی افزود: ادبیات فولکلور که در شعر شاعران دهه چهل و پنجاه بسیار است و آن را در نقاشی‌های قهوه‌خانه‌ای به وضوح می‌بینیم باید ادامه یابد و شاعران معاصر به ارتباطی که بین مردم عام با این اشعاربرقرار است توجه داشته باشند.

شاعر مجموعه شعر «سکوت» در مورد محتوی سومین کتابش اظهار کرد: کتاب اول شامل اولین تجربه‌های شعری من است و کتاب دوم که یک کتاب شیوه نقد و در هنر و ادبیات است می‌تواند چراغ راهی برای علاقه‌مندان و پژوهشگران این رشته باشد اما کتاب سومم حاصل مطالعه، بررسی و پژوهش چند ساله من در حوزه ادبیات فولکلور است.

امیری با تاکید بر اهمیت مطالعه در این زمینه خاطرنشان کرد: مردم آبادان دارای قشر فرهیخته ادبی و هنری بسیاری است که در مورد ادبیات فولکلور مطالب بسیاری دارند و در نمایشنامه‌ها و گالری‌های نقاشی‌شان به آن اشاره داشته‌اند و می‌توانند در این زمینه کتاب و مقالات بسیاری بنگارند.

مؤلف کتاب «نقد نامه هنر و ادبیات» در کنار باور به نیاز به ساماندهی و حمایت از نویسندگان بومی منطقه آزاد اروند اعتقاد دارد: یک نویسنده سرمایه‌اش همان مطالعه مطالبی است که می‌نگارد اما حمایت از نویسندگان باید از طریق مسؤولان صورت بگیرد تا سرمایه‌های علمی شهر روزبه‌روز افزایش یابند و دلگرمی باشد برای فرهیختگان و دیگر شاهد مهاجرت این قشر را به شهرهای دیگر نداشته باشیم.

امیری همچنین درمورد چشم‌انداز ادبی منطقه آزاد اروند ابراز امیدواری کرد: روزی کتابخانه‌های آبادان از کتاب‌های نویسندگان بومی، استانی، ملی و بین‌المللی مملو باشد و دانشجویان و پژوهشگران برای تحقیق و پژوهش به کتابخانه‌های منطقه آزاد اروند به عنوان قطب کتابخانه ادبیات و هنر مراجعه کنند.

به گزارش ایسنای خوزستان کتاب «بررسی نشانه‌های تصویری فولکلور در شعر دهه چهل و پنجاه» نوشته احمد امیری را انتشارات اندیشه کامیاب در یک هزار نسخه و با قیمت بیست و پنج هزار تومان روانه کتابفروشی‌ها کرده است.

 

احمد امیری: معیارهای ایرانی شعرمان را فراموش کرده‌ایم

بهمنشیر:آبادان نیوز _ احمد امیری در گفت‌وگو با ایسنا گفت: منظور از فاصله گرفتن از موسیقی عروض و قافیه نیست بلکه منظور آن نوع موسیقی است که زیر پوست شعر قرار دارد.

وی ادامه داد: مخاطب تمایل دارد وقتی شعر می‌خواند آن شعر دارای ریتم باشد. همین ریتم باعث جذب مخاطب می‌شود. این مفهوم که شعر باید بار معنایی عمیقی داشته باشد حرف درستی است ولی نباید از عناصر زیبایی شعر غافل شد.

این شاعر خاطرنشان کرد: هر محصولی که ارایه می‌شود یک سری جذابیت‌ها هم در کنارش ارایه می‌شود تا مخاطب را جذب کند. زمانی هم که نیما شعر نو را مطرح کرد در شعرش موسیقی وجود داشت.

امیری بیان کرد: شاعران بزرگ شعر نو هم این امر را در کارهایشان رعایت می‌کردند. اما شاعران امروزی این موضوع را فدای مفهوم و معنای شعر می‌کنند. حال آن که موسیقی جزء جدانشدنی شعر است که باید در شعر رعایت شود.

او تصریح کرد: متاسفانه شعرها خشک و بی‌روح هستند و مخاطب رغبت نمی‌کند تا پایان شعر را بخواند. در واقع‌ ما معیارهای ایرانی شعرمان را فراموش کرده‌ایم که این مساله به شعر آسیب وارد می‌کند.

مطالب مرتبط
رفتن به ابتدای صفحه