از اوپاتان تا آبادان

مصاحبه ها , مصاحبه های فرهنگی تاریخ انتشار: ۹۹/۰۹/۰۴ دیدگاه‌ها برای از اوپاتان تا آبادان بسته هستند   6924 بازدید

اندازه فونت    
از اوپاتان تا آبادان

مسؤول کانون جهانگردی آبادان گفت: آبادان در جنوب غربی‌ترین نقطه‌ی ایران قرار دارد و یکی از استراتژیک‌ترین نقاط خاورمیانه و خلیج فارس است.

آبادان

آبادان نیوز _ احمد امیری در گفت‌وگو با ایسنا اظهار داشت: تاریخچه‌ی آبادان به سلسله‌ی ساسانیان برمی‌گردد و بنیان‌گذار آن اردشیر بابکان در سال 226 تا 241 میلادی بوده است. اردشیر بابکان در جنوب ایران سه شهر را پایه‌گذاری کرد، بصره، فاو یا ام‌القصر و همچنین شهری در کنار رود بهمن‌شیر که بعدها به آبادان مشهور شد. او ادامه داد: نام آبادان در این دوره‌ی تاریخی «اوپاتان» بود.

این نام به زبان پهلوی به معنای آباد، باصفا، با رونق، تسخیرنشدنی یا ضد ویران است. البته سال‌ها پیش از دوره‌ی ساسانیان، دانشمند مصری روزگار اشکانیان به این منطقه وارد شد و آن را «آپفاتا» معرفی کرد.

امیری گفت: پس از اوپاتان، نام این شهر به‌دلیل وجود عابدان زیادی که در کنار اروندرود زندگی می‌کردند، به «‌عابدان» تغییر کرد. عابدان نیز در زمان پهلوی اول و در سال 1314 با تشکیل فرهنگستان ایران و در زمان پیداش صنعت نفت، به آبادان تغییر یافت. وی اظهار کرد: آبادان از ترکیب قومیت‌هایی مانند لر، کرد، بختیاری، بلوچ و عرب تشکیل شده است، البته بوشهری‌ها، ‌اصفهانی‌ها و شیرازی‌ها نیز در این شهر ساکن هستند و این شهر را به شهری با انواع قومیت‌ها و نژادها تبدیل کرده‌اند.

به گفته‌ی این دوست‌دار میراث فرهنگی، آبادان در ارتفاع شش متری از سطح دریا قرار دارد و دو رودخانه‌ی بزرگ اروندرود و بهمن‌شیر در اطراف آن قرار دارند و شامل شهرهایی مانند چوئبده، اروندکنار و چند روستاست.

مسؤول کانون جهانگردی آبادان گفت: از مکان‌های شاخص آبادان می‌توان به مسجد رنگونی‌ها که به زمان ورود انگلیسی‌ها برای ساختن پالایشگاه متعلق است، مدرسه‌ی مهرگان، مدرسه‌ی رازی و خانه‌های بچاری‌ها اشاره کرد.

همچنین محله‌های امیری، کوی کارگر، برم‌ و بوارده شمالی و جنوبی، اروسیه (بلوار ولایت)، تزاری‌ها، هلندی‌ها و سیکلین از محله‌های قدیمی و معروف این شهر هستند.

امیری افزود: آبادان تنها شهر مرزی ایران در زمان جنگ تحمیلی بود که حدود دو سال در محاصره بود و سقوط نکرد و در این مدت، چهارهزار شهید را تقدیم کشور کرد.

 

دبیر کانون جهانگردی آبادان: جاده بندر امام ـ آبادان جاده مرگ است

آبادان نیوز _ احمد امیری در گفت‌وگو با ایسنا گفت: از حدود پنج سال پیش تاکنون طرح 2 بانده ساختن جاده یک بانده و خطرناک بندر امام ـ آبادان، که به تعبیر مردم محلی موسوم به جاده مرگ است، آغاز شده اما تاکنون به اتمام نرسیده است.

وی افزود: این جاده به علت ایمن و استاندار نبودن خطرات زیادی دارد که جان افراد و کاروان‌های راهیان نور را تهدید می‌کند. بنابراین از مسؤولان راه و ترابری تقاضا می‌شود هر چه سریع‌تر و تا قبل از فرا رسیدن عید نوروز کار مرمت این جاده را تمام کنند و به بهره‌برداری برسانند.

امیری خاطرنشان کرد: البته به نظر می‌رسد که تاکنون کلیات اصلاح این جاده ارتباطی به پایان رسیده باشد اما نمی‌دانیم علت افتتاح نشدن آن چیست؟

او بیان کرد: با توجه به منتهی شدن این جاده به شرکت‌های بزرگی هم چون پتروشیمی مسیر آن بسیار پر تردد است.

دبیر کانون جهانگردی آبادان ابراز امیدواری کرد تا پایان سال 89 کار این جاده تمام شود و دیگر برای فصل نوروز شاهد حادثه‌ای در ‌این جاده نباشیم.

 

یک دوستدار میراث فرهنگی: اشیای موزه آبادان فاقد شناسنامه دقیق هستند

آبادان خبر _ احمد امیری در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: آثار تاریخی موجود در موزه‌ها و از جمله آن موزه آبادان دارای شناسنامه دقیق و کارشناسی شده‌ای نیستند. البته ممکن است بسیاری از آثار برجسته و شناخته شده در دنیای دارای سند باشند اما همین آثار شناسنامه دقیق ندارند.

وی افزود: با توجه به این که یک شی یا اثر تاریخی می‌تواند مشابه داشته باشد در صورتی که روی تشابهات کار نشود تفاوت میان آنها احساس نخواهد شد. بنابراین باید کارشناسی‌های لازم در این زمینه صورت گیرد؛ یعنی شناسنامه تخصصی و چندین صفحه‌ای که شی را از ابعاد مختلف بررسی می‌کند، تدوین شود اما در حال حاضر متاسفانه با وجود این که اشیای به دست آمده دارای ارزش و قدمت هستند تنها تعداد اندکی از آنها داری شناسنامه هستند.

او تاکید کرد: ‌باید با وجود تعداد بسیار کارشناس در کشور سازمان میراث فرهنگی اقدام به بررسی و شناسایی تمامی آثار باستانی موجود در موزه کرده و نسبت به صدور شناسنامه‌ ملی برای آن‌ها اقدام کند. در حقیقت این آثار میراث و ثروت ملی کشور محسوب می‌شوند که باید از آنها حمایت کرد.

امیری تصریح کرد: شناسنامه ‌نداشتن آثار تاریخی موجود در موزه می‌تواند تهدیدهای متعددی همچون سرقت، جعل و از بین رفتن را برای آنها به دنبال داشته باشد ولی در صورت شناسنامه‌دار بودن آثار در صورت وارد آمدن کوچکترین آسیب به سرعت گروه کارشناسی برای بررسی و مرمت اعزام می‌شوند.

این دوستدار میراث فرهنگی بیان کرد: آثاری که با بدبختی از زیرخاک و یا از چنگال قاچاقچیان و دزدان بیرون می‌آید و در موزه قرار داده می‌شوند نباید به همین راحتی و بدون داشتن شناسنامه به دست خودمان از بین بروند.

وی ادامه داد: در صورتی که ما برای شناسنامه‌دار کردن آثار موجود در موزه تلاش نکنیم این احتمال وجود دارد که در آینده تهدید‌هایی حتی برای سرقت این آثار به وجود آید. به همین دلیل، لازم است مسؤولان هر چه سریعتر برای حل این مشکل نسبت به شناسنامه‌دار کردن حتی جزیی‌ترین آثار اقدام کنند چراکه به این شیوه احتمال هر گونه آسیب رسی و تهدید برای آنها به حداقل ممکن می‌رسد.

دبیر کانون جهانگردی آبادان گفت: به نظر من شناسنامه‌دار کردن آثار موجود در موزه توسط سازمان میراث فرهنگی در صورتی که به وسیله خود کارشناسان این سازمان صورت گیرد هزینه‌ چندانی برای آن سازمان ندارد؛ هر چند هزینه آن به طور حتم در مقابل ارزش آثار هیچ است.

 

دبیر کانون جهانگردی آبادان: در زمینه جذب توریست از کشور جنگ‌زده عراق ضعیف‌تریم

آبادان نیوز _ احمد امیری در گفت‌وگو با ایسنا اظهار داشت: توانایی‌های کشور ما در مقایسه با سایر امکانات گردشگری و تفریحات کشورهای دیگر در زمینه باستانی و جاذبه‌های تاریخی بسیار زیاد است.

حال از مسؤولان پرسیده می‌شود چه قدر در جذب گردشگر و جهانگرد به طور تخصصی موفق بودند و این که در زمینه جهانگردی کشور ما در کجای دنیا قرار گرفته و هر ساله چه مقدر توانسته‌ایم در این زمینه پیشرفت کنیم؟

وی افزود: در دولت نهم و دهم مجموعه‌ای از کارها به صورت تخصصی در زمینه گردشگری انجام شده که قبلا وجود نداشتند. به این معنی که در خصوص جذب توریسم توریست‌های جهان اسلام و غیره جذاب کشور شدند اما باز این مساله به تنهایی کافی نیست.

او خاطرنشان کرد: پتانسیل ما در جذب گردشگر و جهانگرد مطلوب است. سازمان میراث فرهنگی و جهانگردی نسبت به تشکیل کارگروهی در این خصوص اقدام کند تا بتواند به صورت تخصصی با تمام دانشگاه‌هایی که فعال گردشگری محسوب می‌شوند و یا کشورهایی که با ما در ارتباطند فعالیت و همکاری کنند.

امیری توضیح داد: باید بر قدرت‌های‌مان و آن چه داریم و دیگران ندارند تکیه و تاکید کنم. آثار باستانی بسیار با ارزش و خوبی در کشور وجود دارد که می‌توان با سرمایه‌گذاری مناسب و درست در خصوص آن‌ها و فراهم ساختن یک سری امکانات جهانگردی لازم علاقه‌مندانی را از سراسر دنیا که تعداد آن‌ها هم کم نیست برای مشاهده و تحقیق در خصوص این گونه آثار به کشور جذب کنیم.

وی ادامه داد: پیشنهاد می‌شود در مرحله نخست کارگروهی تخصصی از کارشناسان مربوطه در سراسر کشور و به صورت دولتی زیر نظر سازمان میراث فرهنگی شکل گرفته و با نمایندگانی از تمام سفارتخانه‌های ایران در کشورهای مخلتف برای تبلیغ در خصوص جاذبه‌های گردشگری و جهانگردی کشور اعزام کند.

او یادآور شد: در حال حاضر مشغول یک جنگ تبلیغاتی با سایر کشورها هستیم. باید بتوانیم باحفظ حریم‌ها و ایجاد زیرساخت‌ها و جاذبه‌های مختلف گردشگری نسبت به جذب گردشگر اقدام کنیم. ما نسبت به کشورهای همسایه، حتی کشور جنگ زده عراق که در حال حاضر توریسم مذهبی آن بسیار قوی است، ضعیف‌تر عمل کرده‌ایم.

 

دبیر کانون جهانگردی آبادان: صنایع دستی، ضعیف‌ترین بخش سازمان میراث فرهنگی است

آبادان خبر _ احمد امیری در گفت‌وگو با ایسنا گفت: عمده تمرکز سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بر میراث فرهنگی است و ضعیف‌ترین و نادیده‌ترین بخش در این سازمان در حال حاضر صنایع دستی است.

وی افزود: البته یک سری فعالیت‌های محدود از سوی ادارات صنایع دستی صورت می‌گیرد که هیچ کمکی به اشتغال‌زایی و صنایع دستی نمی‌کند. این در حالی است که تمرکز بر صنایع دستی از نظر اقتصادی، فرهنگی و ملی در سازمان میراث فرهنگی می‌تواند باعث رونق بیشتر شود.

امیری خاطرنشان کرد: متاسفانه مسؤولان سازمان میراث فرهنگی نتوانسته‌اند در زمینه صنایع دستی جدای از صنعت فرش کار مهمی انجام دهند. صنایع دستی ما بسیار ضعیف است. اداره‌های صنایع دستی فعالیت چشم‌گیری نداشته و این نوع فعالیت آن‌ها در حد و شان صنایع دستی کشور ایران با قدمت چندین ساله نیست.

دبیر کانون جهانگردی آبادان تاکید کرد: در گام نخست لازم است اداره‌های صنایع دستی از یک اداره ساده به اداره‌ اجرایی و فعال تبدیل شوند. همچنین باید سازمان میراث فرهنگی عملکرد آن‌ها را به طور کامل بررسی کند و مدیران متخصص در زمینه صنایع دستی برای مدیریت این اداره‌ها قرار داده شوند. در صورتی که خواهان بالاترین میزان سودهی و اشتغال در صنایع دستی هستیم باید نگاه و توجه جدی به آن کرد.

 

عضو کانون جهانگردی: ساعت دانشگاه نفت آبادان نماد فرهنگی دانشگاه و شهر است

آبادان نیوز _ احمد امیری در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه دانشگاه نفت آبادان از قدیمی‌ترین دانشگاه‌های ایران به شمار می‌آید، اظهار کرد: این دانشگاه در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و سالیان متمادی از خرابی و توقف ساعت تاریخی این دانشگاه می‌گذرد که تاکنون تعمیر نشده است.

وی ساعت دانشگاه نفت آبادان را نماد فرهنگی این دانشگاه و شهر برشمرد و افزود: جای بسی تعجب است که چرا صنعت نفت به عنوان متولی این دانشگاه تاکنون اقدامی برای تعمیر و راه‌اندازی آن انجام نداده است.

عضو کانون جهانگردی آبادان با بیان اینکه این ساعت هم‌زمان با پیدایش صنعت نفت و احداث این دانشگاه در آبادان نصب شد، افزود: در حالی که در سرتاسر دنیا ساعت‌های تاریخی متعددی با وجود گذشت سالیان متمادی از عمرشان هم‌چنان در حرکت‌اند اما ساعت تاریخی دانشگاه نفت آبادان از زمان عقب مانده است.

به گفته وی،‌ مسؤولان دانشگاه نفت آبادان باید نسبت به راه‌اندازی دوباره این ساعت و رسیدگی به نمای فرهنگی دانشگاه اقدام کنند.

مطالب مرتبط
رفتن به ابتدای صفحه